Tereyağı'nın Faydaları

  • Tarih |

Sofralarımızdan eksik etmediğimiz ve kültürümüzde büyük bir yere sahip olan tereyağıın sağlık için faydalarını bilmek, tüketim açısında daha çok önem kaanmasını sağlayacaktır. Tereyağının birçok hastalığa ve diğer sorunlara karşı iyi geldiği şüphesiz ancak bu hastalıkları ve sorunların neler olduğunu biliyor musunuz?
 
Tereyağının;  bağırsaklara geçen maddelerin oluşturduğu ağrıya iyi geldiği, sinir iltihaplarına karşı faydalı olduğu ve diş çıkmasını kolaylaştırdığı kanıtlandı.
Soğuktan oluşan kuru öksürüğü giderir, özellikle badem ve şekerle birlikte bu etkiyi yapar. Zatülcenbe ve zatürreeye iyi gelir. Kasıklardaki urlarda, yumurtalıklar, rahim ve bağırsaktaki yaralarda etkilidir. Diş çıkmasını kolaylaştırır.

TEREYAĞININ İÇERİĞİ

 Birinci dereceden sıcak ve rutubetlidir ve rutubeti sıcaklığından fazladır.

TEREYAĞININ YARARLARI

Olgunlaştırıcı, çözücü, eriticidir ve gevşetici etkisi de görülür. Normal vücut üzerinde eritici, çözücü etkisi vardır. Sert bedenlerde (organlarda) bu etki görülmez. Hassas vücutlarda bu etki daha kolay görülür. Onun buharı (dumanı) kurutucudur. Müsekkinle birlikte büzücü etki gösterir.

TEREYAĞININ YARALARA ETKİSİ

Bağırsaklara geçen maddelerin oluşturduğu ağrıyı giderir. Sinir iltihaplarına yararlıdır. Yaraların iltihaplarını çözerek, iyileşmesini sağlar.

TEREYAĞININ BAŞ ORGANLARINA ETKİSİ

Beyin zarı için kullanılan terkipler, zübd (tereyağı) ile birlikte kullanılır. Kulak arkasındaki urlara (şişlere), kasıklardaki urlara, ağızdaki ve dişlerdeki şişlere ve apselerine, kıla (çobançantası) ve onun terkipleriyle birlikte uygulanır. O, diş çıkmasını kolaylaştırır.

TEREYAĞININ GÜZELLİĞE ETKİSİ

 Beden onunla ovulursa, bedene faydalıdır; onu besler ve şişmanlatır. Tereyağının cildi besleyici ve parlaklaştırıcı özelliği de vardır. Cilde yumuşaklık sağlar. Vücut derisi için nemlendirici yararı da bilinir.

TEREYAĞININ SOLUNUMA ETKİSİ

Soğuktan oluşan kuru öksürüğe iyi gelir, özellikle badem ve şekerle birlikte bu etkiyi yapar. Aynı zamanda, zatülcenbe ve zatürreye iyi gelir. Kan tükürmeye iyidir ve yakı olarak (haricen) uygulanır. Aynı zamanda, badem yağı ve şekerle birlikte kullanılınca, yumuşatıcı etkisi artar. Tek başına tereyağının temizleyici etkisi daha az görülür. Şekerle alınırsa, aksi olur, yumuşatıcı olmaz. Tereyağı, eğer bir ukiyye alınırsa ve yarısı kadar balla karıştırılırsa, kan tükürmeye engel olur ve kusmayı engeller.

TEREYAĞININ DIŞARI ATAN ORGANLARA ETKİSİ

Tereyağı (zübd), yumuşatıcıdır ve genellikle ishal etkisi gösterir. Onunla lavman yapılırsa, yumurtalıklar, rahim ve bağırsaklardaki yaralara ve sert urlara iyi gelir. Mesane girişindeki iltihaplar için kullanılan ilaçların terkibine girer.

TEREYAĞININ ZEHİRLENMEYE ETKİSİ

Zehirlere karşı etkilidir ve yılan soktuğu yere pomat olarak tatbik edilirse, yararlıdır.